Recruiter – Vind dé experts in werving en selectie (2024)

Wat is een recruiter?

Een recruiter is een specialist in het werven en selecteren van uitstekende kandidaten voor bepaalde functies. Het gaat vaak over posities in de hogere regionen van een bedrijf, over interims of specialisten voor een tijdelijke samenwerking. Zoals freelancers die een aantal maanden fulltime en exclusief voor een opdrachtgever aan de slag gaan. De recruiter heeft een breed netwerk van geschikte kandidaten. Hij of zij trekt niet zomaar sollicitanten aan, maar geschikte kandidaten. Het is aan de opdrachtgever om te kijken met welke kandidaat zij verder willen. Bijvoorbeeld op basis van specifieke knowhow, of omdat die persoon het beste binnen de bedrijfscultuur past.

Wanneer heb ik een recruiter nodig?

Het besluit om een recruiter in te schakelen kan meerdere achterliggende redenen hebben. Misschien heeft jouw organisatie geen mensen in huis voor werving en selectie, waardoor niemand de taak op zich kan nemen. Of je hebt wel een afdeling HRM, maar daar zijn ze te druk om deze taak erbij te doen. Of je verwacht dat een recruiter gewoon de beste kandidaten kan vinden, omdat hij of zij:
-\tDagelijks in contact komt met nieuwe mensen die openstaan voor carrièrekansen.
-\tOok de kandidaten kent die heel selectief zijn en/of latent werkzoekende.
-\tSnel en gericht te werk kan gaan, om de positie binnen korte tijd te vervullen (proactief in plaats van afwachten welke respons er op een vacature komt).

Wat is een belangrijke kwaliteit van een recruiter?

Ten eerste is er een onderscheid tussen freelance recruiters enerzijds, en corporate recuiters/bureaurecruiters anderzijds. Een bureaurecruiter werkt voor een recruitmentorganisatie, die je kunt inschakelen voor een opdracht. Hij of zij is dus in vaste dienst. Ook een corporate recruiter krijgt een dienstverband bij een werkgever, en gaat kandidaten werven voor dat specifieke bedrijf. Op Freelance.nl vind je freelance professionals, die op zoek zijn naar tijdelijke opdrachten. Over het algemeen is deze doelgroep dus niet op zoek naar een vast dienstverband. Zoek je een freelance recruiter, dan kijk je ongetwijfeld naar bepaalde kenmerken, zoals zijn of haar werkervaring, eerdere opdrachtgevers en uurtarief. Dat is prima, maar kijk ook goed naar de persoon. Recruitement is namelijk mensenwerk en een goede recruiter heeft vier kenmerken: hij of zij kan goed luisteren, is resultaatgericht, heeft commercieel vermogen en is een goede netwerker.

Wat is het verschil tussen een headhunter en een recruiter?

De verschillen tussen de ‘soorten’ werving- en selectieprofessionals, zijn nogal subjectief. Zo vindt de een dat alleen headhunters discreet werken en dientengevolge worden ingeschakeld voor functies op hoog niveau. Terwijl een ander dezelfde omschrijving geeft voor het werk van een recruiter. Discretie is meer een eigenschap van een persoon, ongeacht de functietitel. De recruiter/headhunter moet iemand zijn die betrouwbaar is voor alle partijen, en die dat vertrouwen niet beschaamt. De recruiter/headhunter kan bijvoorbeeld een kandidaat benaderen die in dienst is bij bedrijf A, maar waarschijnlijk interesse heeft in de vacature van bedrijf B. Bijvoorbeeld omdat er bij z’n huidige werkgever reorganisaties aankomen, of omdat het een mooie carrièrestap betekent. Als de ‘transfer’ uiteindelijk niet doorgaat, is het wel zo prettig dat dit niet openbaar wordt.

Welke opleiding is er voor een recruiter?

Recruitment is een vakgebied dat veel soft skills vereist in verhouding tot de hard skills. De enige echte eis is meestal: een diploma van een hbo-opleiding. Natuurlijk moet een recruiter in het dagelijks werk met apparatuur en software overweg kunnen, maar dat zijn standaard vaardigheden op dit niveau. Het is veel belangrijker dat recruiters sociaal vaardig zijn, van mensen houden, contacten onderhouden en resultaatgericht zijn.

Hoeveel kost een freelance recruiter per uur?

Een beginnende recruiter hanteert een ander uurtarief dan een door de wol geverfde professional. Het is aan jou met welke freelancer je in zee gaat. Dat kan je bijvoorbeeld laten afhangen van het soort functie/bedrijf waar je een recruiter voor zoekt. Is het een startup of tech company vol jonge mensen? Dan is een startende (jonge) recruiter best een goed plan. Zoek je een voorzitter voor een universitaire raad van commissarissen? Dan is een ervaring rot misschien de betere keuze. Ga in elk geval uit van een uurtarief tussen de € 85 en € 130, exclusief btw.

Hoe snel kan een recruiter leveren?

Dat ligt vooral aan omstandigheden, zoals: welke functie ingevuld moet worden, of de recruiter meteen kandidaten kan vinden en of kandidaten meteen toehappen. Ga ervan uit dat je binnen één tot vier maanden de vacature hebt ingevuld.

Vind jouw recruiter bij Freelance.nl

Op Freelance.nl kom je als opdrachtgever in contact met recruiters die voor dit vak zijn geboren. Zoek je een recruiter met een groot netwerk en hoog slagingspercentage? Dan ben je bij ons in drie stappen klaar: plaats je project, beoordeel de reacties die daarop binnenkomen en kies de beste kandidaat!

Recruiter – Vind dé experts in werving en selectie (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5737

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.